Auto van de zaak

Als ondernemer wil je graag mobiel zijn waardoor je gemakkelijk en snel bij jouw klanten kan komen. Het aanschaffen van een auto is niet alleen een materiële keuze maar ook een fiscale keuze, wanneer je ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen zal je namelijk te maken hebben met bijtelling als je deze ook privé wil rijden. Wil je ervoor kiezen om de auto die je al hebt te gaan gebruiken voor je bedrijf dan mag je hiervoor de onderneming belasten.

Het rijden van de auto vanuit de zaak of vanuit privé hebben beide voor en nadelen, we proberen je vanuit MX-Finance hier kort uit te leggen waar je allemaal rekening mee dient te houden als je een auto aanschaft.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale compensatie voor het feit dat je als werknemer of ondernemer een auto ter beschikking krijgt. Het is immers zo dat wanneer je een auto prive moet aanschaffen je hiervoor ook kosten dient te maken, om het voordeel dat je behaald door de zakelijke auto te belasten wordt bijtelling gerekend.

Mocht je ervoor kiezen om jouw auto enkel te gebruiken voor de zaak dan hoef je geen bijtelling te betalen. Indien je geen bijtelling betaald moet een sluitende kilometer registratie aanwezig zijn. Je kan hier een excel bestand downloaden voor het bijhouden van je kilometers. Download onze excel template: Kilometeradministratie template MX-Finance

Bijtellingstarieven.

Je hebt vast gehoord van het feit dat benzine en diesel auto’s hoger belast worden dan  electrische auto’s. We geven je hier een kort overzicht van de verschillende bijtellingstarieven die in Nederland gebruikt wordt.

Benzine en dieselauto’s hebben vanaf januari 2022 een bijtellingstarief van 22% over de cataloguswaarde. Wanneer je kiest voor een electrische auto met een cataloguswaarde tot 35.000,- euro betaal je 6% bijtelling. Iedere euro die jouw electrische auito meer waard is dan 35.000,- euro wordt belast tegen 22%.

Het is mogelijk dat je ervoor kiest een eigen bijdrage te betalen voor de auto, dit is vaak gebruik bij werknemers maar komt niet veel voor bij ondernemers.

Bijtelling berekenen

Je kan in principe gemakkelijk de bijtelling berekenen die je bruto dient te betalen, het brutobijtellingsbedrag wordt opgeteld bij jouw brutoloon. De volgende berekening dien je hiervoor te maken:  bijtellingstarief x cataloguswaarde – eigen bijdrage.

Wil je gemakkelijk online bereken wat jouw bijtelling is, dan kan je hier online een berekening maken via de bijtellingscalculator.

Priveauto gebruiken voor de zaak

Wanneer je ervoor kiest om jouw auto te gebruiken voor de zaak mag je hiervoor een vergoeding rekenen. In Nederland mag je 0,19 euro per gereden kilometer onbelast doorrekenen aan de zaak. Indien je ervoor kiest om meer dan 0,19 cent per gereden kilometer te belasten aan de zaak wordt het verschil opgesteld bij het brutosalaris en betaal je hierover inkomstenbelasting.

Mocht je meer willen weten over hoe je inkomstenbelasting berekend dan kan je op onze pagina over inkomstenbelasting voor ondernemers meer informatie vinden.

Advies auto van de zaak

Wil je naar aanleiding van bovenstaande graag de mogelijkheden voor jouw situatie bespreken dan nodigen we je graag uit voor een kennismaking. Een van onze adviseurs kan samen met jouw kijken naar de best passende oplossing voor jouw situatie. Wanneer je het onderstaande formulier invult nemen wij binnen 24 uur telefonisch of per mail contact met jouw op, we bekijken dan samen met jouw of een auto van de zaak de beste optie is.

© 2021 MX Finance. Website door AddMark